Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

ΠΩΛΕΙΤΑΙ....

Αμεση πώληση ποσοστών σε ΤΤ, ΟΤΕ, ΕΥΑΘ, λιμάνια

 

Με μια ματια

  • Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε:
  • Αμεση πώληση συμμετοχών του δημοσίου σε ΟΤΕ, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΑΘ
  • Μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων
  • Δημιουργία Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας
  • Υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων άνω των 6 δισ. ευρώ για το 2011
  • Υιοθέτηση μέτρων 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015
Κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε πως συνολικά για το 2011 θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα άνω των 6 δισ. ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις που θα προβλέπει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για τα έτη 2012-2015 θα είναι ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ.

Την άμεση έναρξη των διαδικασιών για την πώληση συμμετοχών του δημοσίου σε Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ΟΤΕ, ΟΛΠ [OLPr.AT] Σχετικά άρθρα , ΟΛΘ και ΕΥΑΘ αποφάσισε το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδρίασε υπό τον Πρωθυπουργό.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία αποφασίστηκε επίσης η σύσταση ειδικού φορέα, «Ταμείο Δημόσιας Περιουσίας», στον οποίο θα δημιουργηθούν ειδικά χαρτοφυλάκια αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.
Κάνοντας τις σχετικές ανακοινώσεις, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής ανέφερε επίσης πως ήδη προχωρούν οι αποκρατικοποιήσεις και τα σχέδια αξιοποίησης για τις εταιρείες για τις οποίες έχουν επιλεγεί σύμβουλοι: ΔΕΠΑ ΕΑΣ, ΔΑΑ ΤΠΔ, Ελληνικό, Φάσμα Συχνοτήτων, ανανέωση αδειών κινητής τηλεφωνίας, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ Κρατικά Λαχεία, ΕΛΒΟ Κοίτασμα Αερίου «Νότια Καβάλα», Ελληνικοί Αυτοκινητόδρομοι, Χαρτοφυλάκιο Ακινήτων Δημοσίου, ενώ έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την επιλογή συμβούλων για τη ΔΕΗ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ [EYDr.AT] Σχετικά άρθρα , ΕΛΤΑ, ΛΑΡΚΟ Καζίνα, τους Περιφερειακούς Αερολιμένες, τα Περιφερειακά Λιμάνια.
Μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία επιλογής συμβούλων αποκρατικοποιήσεων.
Το ολοκληρωμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου θα επεκταθεί και θα ανακοινωθεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Πρόσθετα μέτρα άνω των 6 δισ. ευρώ φέτος
Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Πεταλωτής, την άμεση υιοθέτηση επιπρόσθετων παρεμβάσεων για το 2011 ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ ώστε να επιτευχθεί η μείωση του ελλείμματος στο 7,5% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους. Οι παρεμβάσεις αυτές θα οριστικοποιηθούν και θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Αποφασίστηκε ακόμη η υιοθέτηση παρεμβάσεων ύψους περίπου 22 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου για την περίοδο 2012-2015 ώστε το δημοσιονομικό έλλειμμα να μειωθεί κάτω του 3% το 2014 και κοντά στο 1% του ΑΕΠ το 2015.
Οι παρεμβάσεις που εξυπηρετούν αυτό το στόχο, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα είναι πλήρως κοστολογημένες, θα αποτελέσουν μέρος του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου και θα κατατεθούν για ψήφιση στη Βουλή με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής.
Στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, σύμφωνα με τον κ. Πεταλωτή, θα συμπεριληφθούν επίσης πρωτοβουλίες για τη μείωση και πιο αποτελεσματική λειτουργία του δημοσίου τομέα (μείωση απασχολούμενων και μισθολογικού κόστους, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, εξυγίανση ΔΕΚΟ, μείωση λειτουργικών δαπανών, μείωση αμυντικών δαπανών), την καλύτερη στόχευση των κοινωνικών δαπανών και εξορθολογισμό των δαπανών υγείας, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.
Προσκλήσεις για επιλογή συμβούλων
Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις το Υπουργείο Οικονομικών δημοσίευσε προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη διαδικασία επιλογής χρηματοοικονομικών συμβούλων με στόχο την άμεση προώθηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε σχέση με τα παρακάτω περιουσιακά στοιχεία:
Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος (OTE): Ασκηση του δικαιώματος προαίρεσης (put option) για το 10% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ [OTEr.AT] Σχετικά άρθρα και εξέταση της πώλησης επιπλέον 6%.
Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ [DEHr.AT] Σχετικά άρθρα μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών ή και περιουσιακών στοιχείων σε στρατηγικό επενδυτή
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (TT): Πώληση του 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ καθώς και εξέταση πώλησης επιπλέον 10% κατοχής των Ελληνικών Ταχυδρομείων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και εισόδου στρατηγικού επενδυτή
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Πρωτευούσης (ΕΥΔΑΠ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή
Εταιρία Ύδρευσης Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ): Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών και είσοδος στρατηγικού επενδυτή
Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) and Λιμένες Αττικής: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων Αττικής και είσοδος στρατηγικών επενδυτών
Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) και Κύριοι Περιφερειακοί Λιμένες: Πώληση μέρους του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών, συγχώνευση περιφερειακών λιμένων και είσοδος στρατηγικών επενδυτών
Οι σχετικές προσκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος είναι αναρτημένες στο δικτυακό τόπο http://www.minfin.gr/ (http://bit.ly/lhIEkL).
Γ. Παπανδρέου: Μάχη, χωρίς πισωγυρίσματα
Μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας, όμως η μάχη για τη σωτηρία της χώρας συνεχίζεται, χωρίς πισωγυρίσματα .
Στην υπηρέτηση του πατριωτικού καθήκοντος για τη σωτηρία της χώρας δεν συγχωρείται λιγοψυχία, διεμήνυσε ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς του, για να προσθέσει στη συνέχεια ότι «όπως πριν από ένα χρόνο, έτσι και τώρα παίρνουμε τις αποφάσεις που χρειάζονται για να αποφύγουμε οριστικά τον κίνδυνο και να αλλάξουμε οριστικά τη χώρα».
Αποτρέψαμε τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, τη βάλαμε σε τροχιά νοικοκυρέματος και ανάπτυξης και δεν μας επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα, ξεκαθάρισε και καταλήγοντας υπογράμμισε: «Έχουμε χρέος απέναντι στη χώρα και στον ελληνικό λαό να διασφαλίσουμε τη μελλοντική μας πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου