Πέμπτη 12 Μαΐου 2011

Συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου


Συνεδρίασε στις 11 Μαΐου  το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου, υπό την Προεδρία της Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. Γιώτας Γαζή.
Θέμα της συνεδρίασης ήταν ο Συντονισμός των δράσεων όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών ενόψει της αντιπυρικής περιόδου που ξεκίνησε την 1η Μαΐου και διαρκεί μέχρι την 31η Οκτωβρίου.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν, ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας κ. Τσιόφας, ο Διοικητής Πυροσβεστικής, ο Λιμενάρχης Ιτέας, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, (της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, του Αστυνομικού και Λιμενικού Σώματος), ο Διευθυντής Δασών, ο Δασάρχης Άμφισσας, ο Αντιδήμαρχος Δωριέων κος Ράπτης, εκπρόσωπος του Δήμου Δελφών, εκπρόσωπος της S&B, Υπηρεσιακοί Παράγοντες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας και Εθελοντικές Οργανώσεις.
Η κα Γαζή κατά την διάρκεια της τοποθέτησής της επεσήμανε το γεγονός, πως κύριος παράγοντας των πυρκαγιών είναι η ανθρώπινη δραστηριότητα και πως εκείνες που προέρχονται από φυσικά αίτια είναι λίγες.
Παράλληλα, εστίασε τόσο στην πρόληψη όσο και στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, όπου είναι επιτακτική ανάγκη να γίνουν διάφορα έργα και δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Η κα Αντιπεριφερειάρχης τόνισε επίσης την σημαντικότητα της συνδρομής και συμβολής των εθελοντικών οργανώσεων αλλά και την αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων κι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην επίσπευση της διαδικασίας της χρηματοδότησης για την αντιπυρική περίοδο αλλά και στην συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου.
Ως προτάσεις έθεσε τα εξής:
-        Την ενημέρωση του κοινού μέσω έντυπων ενημερωτικών φυλλαδίων,
-        Την υλοποίηση σεμιναρίων ώστε να ενημερωθούν κατάλληλα οι εθελοντικές οργανώσεις από την Πυροσβεστική και Δασική Υπηρεσία,
-        Την επικαιροποίηση της καταγραφής του μηχανολογικού εξοπλισμού,
-        Την κατάρτιση ενός απλού επιχειρησιακού σχεδίου άμεσης επέμβασης ανά μέγεθος πυρκαγιάς, που θα αφορά την Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Δασική Υπηρεσία και την Περιφερειακή Ενότητα,
-        Την εκπόνηση έργων αντιπυρικής προστασίας και δασοπροστασίας με συντονισμένες συνέργειες της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας, των Δήμων και της Διεύθυνσης Δασών.
Τέλος, κατά την διάρκεια της σύσκεψης δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στα μέτρα πρόληψης και συγκεκριμένα στην αποψίλωση των οικοπέδων, τον καθαρισμό των αρχαιολογικών χώρων, την επιχωμάτωση των χωματερών και κυρίως της Σπαρτόλακκας αλλά και τον καθαρισμό των παροδίων περιοχών των οδικών δικτύων (εθνικού – επαρχιακού – αγροτικού – δασικού).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου