Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΔΥΤ. ΕΛΛΑΔΑΣ

Σε επτά χρόνια το αργότερο το πρώτο βαρέλι πετρελαίου στη Δυτ. Ελλάδα

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Μανιάτης, δήλωσε ότι το σενάριο για έσοδα 10-15 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας είναι εφικτό

 
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, χαρακτήρισε ως ρεαλιστικό το σενάριο για έσοδα 10-15 δισ. ευρώ σε βάθος 15ετίας, από την εκμετάλλευση κοιτασμάτων της Δυτικής Ελλάδας.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Real, ο υφυπουργός είπε χαρακτηριστικά: «Μιλώ μόνο για την περιοχή του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδος θα το έλεγα καλύτερα, δηλαδή για τη λεκάνη της Αδριατικής μέχρι νότια της Κρήτης. Από τη στιγμή που μια χώρα θα αποφασίσει να διερευνήσει, να αναζητήσει υδρογονάνθρακες, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, μέχρι να βγει το πρώτο βαρέλι ή το πρώτο κυβικό μέτρο φυσικού αερίου θα περάσουν 5, 6, 7 χρόνια.
Γι’ αυτό μίλησα για μια προοπτική 15ετίας ουσιαστικά. Ήδη, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για να ξεκινήσουμε έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα κι αυτό το ενδιαφέρον έχει εκδηλωθεί και γραπτώς.
Αν έχουμε τρεις "Πρίνους", σημαίνει ότι περίπου η Ελλάδα μπορεί να έχει, σε ένα βάθος 15ετίας ή 20ετίας, παραγωγή γύρω στα 400 εκατ. βαρέλια. Με 100 δολάρια το βαρέλι σημαίνει 40 δισ. Από τα 40 δισ. πρέπει να βγάλετε ένα μεγάλο μέρος που είναι οι επενδύσεις σε έρευνες και γεωτρήσεις, που θα γίνουν από τους επενδυτές.
Στο κράτος υπολογίστε ότι θα μείνει περίπου, αφού βγουν οι επενδύσεις και γίνουν και οι αποσβέσεις, συνήθως τα κράτη παίρνουν μισά και μισά ο επενδυτής. Άλλες φορές το 40%, άλλες φορές το 60%. Υπολογίστε περίπου το μισό.
Άρα, από τα 40 δισ. το να συζητάει κανείς για δημόσια έσοδα των 10, 12, 15 δισ. για την Ελλάδα είναι ένα λογικό σενάριο. Όλα προσδιορίζονται κάθε φορά από την πετρελαιοπιθανότητα της κάθε περιοχής. Δηλαδή, για να έρθει ο άλλος να βάλει τα χρήματά του να επενδύσει, θα πρέπει να έχει σοβαρές ενδείξεις ότι υπάρχει πετρέλαιο...
Πάντως, ένα κονδύλι της τάξης των 10 έως 15 δισ. σε ένα βάθος 15ετίας τουλάχιστον όλοι οι άνθρωποι που δουλεύουν σε αυτό το χώρο μου λένε ότι είναι ένα απολύτως ρεαλιστικό σενάριο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου