Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Ο ... "Συμπαραστάτης"

O Συμπαραστάτης του Δημότη
πρέπει να παραμείνει.... "ανεξάρτητος"
   

Του δικηγόρου Κωνσταντίνου Αποστολόπουλου
Σύμφωνα με το πνεύμα του Νόμου ο Συμπαραστάτης είναι ο ανεξάρτητος, δίκαιος, αμερόληπτος και αποστασιοποιημένος «κριτής» που αποφασίζει με βάση το Νόμο για τα συμφέροντα πρωτίστως του Δημότη και κατόπιν της δημοτικής αρχής. Άλλωστε για αυτό ονομάζεται συμπαραστάτης του Δημότη και όχι του Δημάρχου ούτε της δημοτικής αρχής.

Ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης έχει ως αποστολή: Α. Την έγκαιρη καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.

Β. Τη διασφάλιση της αμεροληψίας των δημοτικών αρχών.

Γ. Τη βελτίωση της εξυπηρέτησης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Δ. Την αποσυμφόρηση του Δημάρχου και άλλων αιρετών οργάνων του Δήμου από την συσσώρευση αιτημάτων και παραπόνων των πολιτών.



Η επιλογή του Συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης, δεν πρέπει να γίνει με παρασκηνιακές συμφωνίες, προώθηση "ημετέρων", υποστήριξη πρώην ανθυποψηφίων και διάφορες τέτοιες αδιαφανείς καταστάσεις.

Η ψηφοφορία που διενεργείται στο δημοτικό συμβούλιο είναι μυστική, ώστε να διασφαλιστεί η πραγματική γνώμη των εκλεκτόρωναπέναντι στις υποψηφιότητες για τη θέση του Συμπαραστάτη.

Ο ίδιος ο Καλλικράτης δημιουργεί εγγυήσεις για να αποτραπεί η "κομματική πειθαρχία" όσον αφορά την επιλογή του προσώπου του Συμπαραστάτη, επειδή ο Νόμος δεν προβλέπει ως Συμπαραστάτη ένα "αρεστό" πρόσωπο, δηλαδή δεν πρέπει να επιλέγεται με κριτήριο την σχέση του με την Δημοτική Αρχή. Γιατί διαφορετικά θα είχαμε ταύτιση ελέγχοντος και ελεγχομένου.

Στο αρχικό σχέδιο του "Καλλικράτη" που έδωσε η Κυβέρνηση σε δημόσια διαβούλευση, ως Συμπαραστάτης ("Συνήγορος του Δημότη") οριζόταν ένας από τους δημοτικούς συμβούλους! Ύστερα από έντονες αντιρρήσεις του κοινού που σχολιάζει στο opengov.grδιαπιστώθηκε ότι μια τέτοια επιλογή θα ήταν εξ αρχής αντι-λειτουργική, αφού θα ταυτιζόταν ο ελέγχων με τον ελεγχόμενο. Τελικά στο σχέδιο του "Καλλικράτη" που ψηφίστηκε από τη Βουλή, η αντίρρηση αυτή θεσπίστηκε νομοθετικά κι έτσι Συμπαραστάτης δεν μπορεί να εκλεγεί κάποιο αιρετό πρόσωπο. Πρόκειται για μια διάταξη που ενισχύει τον ανεξάρτητο χαρακτήρα του θεσμού κι αυτό πρέπει να γίνει ιδιαίτερα σεβαστό από τα δημοτικά συμβούλια, καθώς απηχεί την γενικότερη επιλογή της κοινωνίας.


BESTNEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου